Το κακόμοιρο σκυλάκι

August 2, 2016

Αυτή την ιστορία ήθελα να την γράψω εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά ποτέ δεν είχα καθίσει να το κάνω. Την είχε διηγηθεί ένα άνθρωπός που μου είχε μάθει αρκετά πράγματα και πλέον μπορώ να τον λέω φίλο. Έχει μια μοναδική ικανότητα να διηγείται ιστορίες και θα προσπαθήσω να κρατήσω το ύφος, αν και δύσκολο. So it goes …

Ήταν κάποτε σε μια ζούγκλα μου ζούσαν διάφορα ζώα και μέσα σε αυτά και ένα μικρό σκυλάκι. Το σκυλάκι αυτό όμως είχε το μεγάλο πρόβλημα ότι όλα τα υπόλοιπα ζώα το αγνοούσαν εντελώς και το περιπάιζαν. Αυτό φοβόνταν τους πάντες. Δεν μπορούσε να το αντέξει άλλο αυτό και αποφάσισε να δώσει τέρμα στη ζωή του. Αποφάσισε να πάει να πηδήξει από ένα γκρεμό, αλλά και αυτό του φαινόταν βουνό. Πάνω στη προσπάθεια του, τον είχαν πιάσει κλάματα και μεγάλη απογοήτευση. Εκείνη τη φορά έτυχε να περνάει από εκεί η γριά αλεπού (εδώ πέρα η αλεπού όχι με την έννοια της πονηριάς, αλλά με την έννοια της σοφίας, που είχε δει και ήξερε πολλά πράγματα, και μέσα σε αυτά τη ζωή). Το είδε έτσι σε μαύρο χάλι και αποφάσισε να το ρωτήσει τι είχε πάθει. “Τι να έχω πάθει”, είπε το σκυλάκι, “όλα τα ζώα με αγνοούνε, κανένα δεν με φοβάται, ενώ εγώ τρέμω και τη σκιά μου. Δεν μπορώ να επιβιώσω άλλο”. Αφού τον άκουσε η αλεπού του λέει: “Έχω μια λύση στο πρόβλημα σου, αν αυτό σε απασχολεί. Την επόμενη φορά που θες κάποιος να σε φοβηθεί, απλά στύλωσε τα πίσω σου πόδια και άρχισε να γαβγίζεις όσο πιο δυνατά μπορείς, αλλά με όλη σου τη δύναμη. Αυτό θα δουλέψει.” Το σκυλάκι ήταν αρχικά πολύ δύσπιστο, αλλά αποφάσισε να το δοκιμάσει, αφού άλλη λύση δεν έβρισκε, πέρα της αυτοκτονίας, και άλλωστε δεν είχε τίποτα να χάσει.

Έτσι και έγινε, και το σκυλάκι εκεί που πήγαινε στο δάσος συνάντησε πρώτα ένα λαγό. Με μισή καρδιά, έκανε αυτό που του είπε η αλεπού, άλλωστε ένας λαγός ήταν σκέφτηκε. Στύλωσε τα πόδια του και άρχισε να γαβγίζει όσο μπορούσε. Ο λαγός που είδε τέτοια αντίδραση, ενώ κανονικά αγνοούσε το σκυλάκι, ξαφνιάστηκε και άρχισε να απομακρύνεται όσο πιο γρήγορα μπορούσε. Το σκυλάκι έμεινε άναυδο και χάρηκε μέσα του. Συνέχισε να προχωράει και συνάντησε ένα λύκο. Η ιστορία επαναλήφθηκε  και ο λύκος απομακρύνθηκε. Το σκυλάκι είχε αρχίσει να παίρνει να πάνω του και αποκτά εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Μέχρι και με το λιοντάρι που συνάντησε έγινε το ίδιο πράγμα, μιας και ο λιοντάρι προτίμησε να φύγει και αυτό σκεπτόμενο “που να μπλέξω τώρα, που να ξέρω τι μπορεί να έχει το μικρό σκυλάκι”. Πλέον η αυτοπεποίθηση στο σκυλάκι είχε φτάσει στο ζενίθ και πλέον έκανε το ίδιο κόλπο σε όλα τα ζώα που συναντούσε και όλα έφευγαν, διότι ποιος θα τα έβαζε με κάποιο τρελό …

Έτσι πέρασε τη μέρα του απολαμβάνοντας τη νέα αυτή του δύναμη, ενώ είχε φουσκώσει από περηφάνια και χαρά. Ήταν η καλύτερη μέρα της ζωής του. Έπεσε το βράδυ και γύρναγε στη φωλιά του μέχρι που είδε στο βάθος μια σκιά να περνάει. Πλέον ήξερε τη διαδικασία, στύλωσε τα πόδια του και άρχισε να γαβγίζει όσο πιο δυνατά μπορούσε. Η σκιά όμως αντί να απομακρυνθεί, σταμάτησε για λίγο και άρχισε να πλησιάζει προς αυτό. Το σκυλάκι μην ξέροντας τι άλλο να κάνει συνέχισε να στυλώνει ακόμη πιο δυνατά τα πόδια του και να γαβγίζει ακόμη πιο πολύ. Η σκιά συνέχισε να πλησιάζει. Το σκυλάκι πλέον γάβγιζε με όλη του τη δύναμη έχοντας αρχίσει να βγάζει αφρούς από στο στόμα, η καρδιά του χτύπαγε στο όριο. Η σκιά πλησίαζε, και ξαφνικά η σκιά ξεπρόβαλε μπροστά του, πάνω που το σκυλάκι είχε παγώσει. Ήταν η γριά αλεπού.

“Καλησπέρα” λέει η αλεπού. “Καλησπέρα”, απαντάει το σκυλάκι, “εσύ είσαι και με κοψοχόλιασες;” “Ναι”, κάνει η αλεπού, “Κανονικά δεν θα ερχόμουνα. Από ότι είδα και μαθαίνω το κόλπο σου το κάνεις καλά και έχει πιάσει, τα ζώα πλέον σε φοβούνται και σε μετράνε. Απλά πριν φύγω, ήθελα να σου πω ανεξάρτητα του τι θα γίνει, να θυμάσαι για εμένα θα είσαι για πάντα εκείνο το μικρό κακόμοιρο σκυλάκι …”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: